21 Mart 2016 Pazartesi

VAZGEÇMESELLİK-STICKTOITIVITY

TÜRKÇE (For English please scroll down)

Disney stüdyosu çalışanları arasında yarı şaka türetilmiş kelimelerden biri: "sticktoitivity". Hatta Walt Disney'in kendisine atfedilir.

Kökeni günlük konuşmada geçen bir idyom: "stick to it", tercümesi "vazgeçme", "israr et", "sen yine de uğraş" şeklinde bir ifade. Ona isimleştiren bir takı ekleyerek "sticktoitivity" şeklinde kavramsallaştırmışlar.  1948 yapımı So Dear to my Heart'da da bir şarkı olarak karşımıza çıkıyor.

Tek başına bir çizgi film yapmak da insanı bayağı yıldırıyor; günler akıp giderken belki de hiç bitmeyecek birşey için kendini masaya bağlamak zor. Ama küçük küçük, ufak ufak, bir yere varıyor insan.

Bu sene de, adetim olduğu üzere, yeni yıla canlandırma yaparak girdim. (Bkz: "Yeni Yıla Girerken", 4 Ocak 2016.) Özel film çalışmamdan yeni bir sahneye aşladım o gece. O akşam başladığım canlandırmanın temiz çizimi ancak dün akşam bitti. 

Sahneyi iki karakter daha paylaşıyor. Onlardan biri de bu arada canlandrıldı ve bağlandı. Neticede yavaş da olsa oluyor. İki şey gerekiyor: vazgeçmesellik, neyse ki o var, bir de zaman, o da Tanrı'nın takdiri.

"Yeni yıl gecesi canlandırması"'ndan iki "ilerleme raporu"; 
biri 19 Ocak'tan, ki doğum günümdü, biri de bugünden.
Two "progress reports" of my "new year's eve animation", 
one from January 19th, my  birthday, and one from today.

ENGLISH

Funny words were coined at the Disney studio, and one was "sticktoitivity". It is attributed to Walt Disney himself.

It is derived from the phrase "stick to it", elevated to a concept through the addition of a sufix. There is a song sequence dedicated toit in the 1948 feature So Dear to my Heart.

It is easy to slide into despair when you're trying to create an animated short all on your own; it's not easy to tie yourself to a desk as the days slip by, all for a project you may never finish. But pecking at it, a bit at a time, "sticking to it", one does inch along.

I entered the new year animating at my desk, as is my custom. (See. "Coming Into The New Year", 4 January-Ocak 2016.) I finished the cleanup only last evening. There will be two more characters in the scene. The good news there is I already animatde one and tied it down. It may be a slow process but one does come along. You need two things: "sticktoitivity", something I believe I have, and time, which is up to Providence.